Hydrangeaborderkwekerijsterken

Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia)

 

Binnen de Hydrangea familie is er een bijzondere klimmende soort , nl. de klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris, een veelgebruikte zelfhechtende klimplant die tal van huismuren mooi aankleedt. Het is een robuuste en sterke plant die ecruwit bloeit met schermvormige bloemen, liefst in de halfschaduw (oost-west- noord kant van huis - op zuidelijke ligging bestaat een grotere kans tot invriezen van de bloemknoppen in de lente( te snelle opwarming overdag ) Het duurt wel even maar eens de struik de muur gevonden heeft gaat hij zich net als klimop met zijn zuignappen vast hechten. Deze Hydrangea komt van oorsprong voor in Japan en Noord-Oost Azië waar hij in bomen en over rotsen zijn weg zoekt. Kan echter ook als bodembedekker toegepast worden ipv bijvoorbeeld klimop, voorwaarde is dat het een schaduw of halfschaduwstandplaats betreft. Naast de hydrangea anomala petiolaris is er nog een ander klimmertje nl, de Hydrangea anomala var. cordifolia, bescheiden van formaat, met hartvormige kleine blaadjes en lieflijk kleine bloempjes, ook hij gaat zelfhechtend te werk en kan op termijn 2,5 tot 4m hoog groeien.

 

Binnen het genus van de Hydrangeaceae bestaat echter nog een bijzondere klimmer die goed op de klimhortensia lijkt : nl. de Schizopragma hydrangoides, de bloemen zijn eveneens van het lacecaptype - schermvormig, maar de steriele randbloemen zitten hier afzonderlijk aan de bloemstelen in de vorm van een hart ipv met 3 tot 4 bloemen bij elkaar zoals bij de klimhortensia. Het is een stevige klimmer die tot 10 m hoog kan halen en een breedte van om en bij de 3 m.

De Schizopragma hydrangoides kent o.a de variëteit 'Moonlight' met rood getinte scheuten, grijzig blad en tot 25cm grote witte bloemen en 'Roseum' (licht roze bloemen)

Hydrangea soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea integrifolia

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem)

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata

Hydrangea -index -fotogalerij

engelsevlag
fransevlag
Hydrangeapetiolarisklimhortensiategenmuur
Hydrangeapetiolarismuurbekleding
klimhortensia
Hydrangeaseemannii
Schizophragmahydrangeoides2inboomClosduCoudray

Hydrangea anomala petiolaris of klimhortensia in de volksmond is zelfhechtend en bloeit ook rijkelijk tegen een muur met noordelijke oriëntatie. De plant kan zonder moeite een hoogte van 8m bereiken, de grote witte schermvormige bloemen (20-25cm diam) verschijnen van mei tot juni, de klimhortensia is ook goed winterhard.

Hydrangea seemannii , mooie wintergroene klimhortensia, afkomstig uit de bergen van Mexico, max H 2,5- 3m , bladhoudend, zelfhechtend, lederachtig donkergroen blad, schermvormige witte bloemen in juli en augustus.

Te koop in 3L pot : 10,95 € hoogte ca 80/100cm.

Schizophragma hydrangoides, bladverliezende heester , botanische soort, hoogte tot 8m, de witte schermbloemen bestaan ui kleine fertiele binnenbloempjes en grote, afhangende witte randbloemen, bloeitijd : juli. Meer info

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

paniculata

anomala petiolaris

sargentiana

serrata

schizophragmaros3

Schizophragma hydrangoides 'Rose Sensation', bladverliezende heester , botanische soort, hoogte tot 8m, de witte schermbloemen bestaan ui kleine fertiele binnenbloempjes en grote, afhangende roze randbloemen, bloeitijd : juni- juli. Meer info

SchizophragmahydrangoidesMoonlightintree2

Schizophragma hydrangoides 'Moonlight', bladverliezende heester , botanische soort, hoogte tot 8m, de witte schermbloemen bestaan ui kleine fertiele binnenbloempjes en grote, afhangende witte randbloemen, geurend, bloeitijd : juni - juli. Meer info

ONLINE BESTELLEN