Hydrangeaborderkwekerijsterken

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

paniculata

anomala petiolaris

sargentiana

serrata

 

Beste Hortensiavrienden,

Een nieuw seizoen komt er aan , na de voorbije winterse weken met in bepaalde regio’s toch wel pittige vorst lijkt het de komende weken heel wat zachter én natter te gaan worden.

De meeste Hydrangea soorten zijn in winterrust voldoende ‘winterhard’ om wat we doorstaan hebben zonder problemen door te komen , het is vooral in de lente dat late vorst voor bloemschade kan zorgen ( bevriezen van bloemknoppen).

De vaak aanvriezende mist zorgde alvast voor mooie foto’s van berijmde hortensia’s en andere planten op de kwekerij (zie fotogalerij ) waarmee nogmaals aangetoond is dat hortensia’s in de winter ook nog een decoratieve waarde hebben.

Nu de grond langzaam ontdooit , kunnen we zelf ook onze aanplantwerkzaamheden verder zetten en nog vele tientallen serrata- en paniculata zaailingen in volle grond verder uitplanten, zodanig dat we ze deze zomer met zijn allen kunnen beoordelen.

Een terugblik op de toppers van het voorbije jaar .

Bij de nieuwkomers onder de pluimhortensia’s stonden vooral ‘Fraise Melba’ , ‘Diamantino’ en ‘Polar Bear’ in de kijker , ook ‘White Diamonds’ met zijn particuliere roodverkleuring (bijna Bordeau-rood ) begon in onze tuin de aandacht op te eisen.

Bij de macrophylla’s was ‘Tevere’ één van de betere nieuwigheden, de grote paarse bloemhoofden vielen in de smaak en gaven ook nog een prachtige herfstverkleuring.

Bij de rode bolhortensia’s , allen redelijk zonbestendig en compact , was het vooral ‘Royal Red’ , ‘Hot Red’ en ‘Red Beauty’ die de meeste aandacht trokken , al is ook 'Selma uit de Dutch Ladies serie niet te onderschatten.

Bij de witte boerenhortensia’s blijven de mooie oude cultivars zoals ‘Mme E. Moullière’ en ‘Soeur Thérèse’ de concurrentie met nieuwere variëteiten goed doorstaan.

Bicolore variëteiten , vaak wit met roze randje liggen ook goed in de markt , zowel als bolvorm of als lacecap (vlakschermig) , ‘Mirai’ , ‘Chique’, ‘Charm’ , ‘Peppermint’...

Ook de dubbelbloemige hortensia’s zijn aan een opmars bezig , naast het feit dat ze prachtige bloemen bieden zijn ze ook nog compact en bossig van groeivorm Èn soms herbloeiend op het nieuwe hout. Vooral de You & Me reeks met ‘You& Me Romance’, You& Me Forever, You& Me Together’ , de beautensia ‘Papillon’ en witte ‘Dancing Snow’ waren publiekslievelingen.

 

Verzorgingtips

 

Wacht nog minstens een maand vooraleer met snoeien aan te vangen , de veertiendaagse weersvoorspelling geeft wel een zachte eerste deel van februari aan, maar er kan nog makkelijk een winteroffensief volgen en te vroeg gesnoeide planten kunnen dan een stuk invriezen.

Verpotten kan reeds , in een grotere pot zijn de planten immers nog beter beschermd tegen mogelijke vorst en zullen ze op ‘warmere’ dagen hun wortelgestel verder uitbreiden, wacht met voeding geven tot eind maart , in de gebruikte potgrond zelf zit immers steeds meer dan voldoende voeding om tot deze periode verder te komen.

Jonge planten en stekken in pot zijn vorstgevoelig , hou ze in de serre of op een beschutte plaats tot de ijsheiligen (midden mei) gepasseerd zijn.

Vanzodra de grond ontdooit is kan er opnieuw aangeplant worden , voorzie de planten van een ruim plantgat (minimaal 2x tot 3x volume van pot ) , breng onderaan wat mest voor zuurminnende planten aan en bedek dit met een laagje grond, zodanig dat je hortensia pas nadat hij voldoende extra wortels aangemaakt heeft van deze voeding kan profiteren. Wie op droge zanderige grond zit kan ook een handvol bentoniet doorheen de onderste grondlaag mengen, dit bespaart je wat watergift in droge periodes.

Wie zijn (jonge) planten in een serre overwintert zal regelmatig moeten luchten om ‘neusrot’ en andere schimmelziektes te voorkomen , stond er elektrische verwarming in de serre hou er dan rekening mee dat door de warme droge lucht tijdens de vorstperiodes kleine potjes snel kunnen uitdrogen , controleren en watergift indien nodig weliswaar met mate toedienen.

Nieuw seizoen 2017– openingsdagen

 

Vanaf dinsdag 31 januari tot eind november zijn we opnieuw open op dinsdag , zaterdag en zondag , andere dagen kan mits voorafgaande afspraak telefonisch of via mail , behalve op donderdag , dan leveren we onze bestellingen uit. Openingsuren van 9u tot 18 u.

Tel: ++32477324328 - info@hortensiakwekerij.be

Andere planten

Naast hortensia’s kan je bij ons ook terecht voor een mooi aanbod : Buddleja’s (vlinderstruiken), Hibiscus (altheastruik), Vitis vinifera (druivelaars), Ficus carica (vijgenbomen), Hosta als ook een beperkt aanbod (op voorraad) Acer , Sambucus ,Magnolia , Clematis , Malus (sierappeltjes )– veel ruimer aanbod is op bestelling te verkrijgen , zie ook : www.plantenwebshop.be

 

Wij zijn er klaar voor en wensen u met zijn allen een voorspoedig 2017 , een goede gezondheid en veel hortensiaplezier !

 

Nieuwsbrief maart 2017

 

AJISAI -NIEUWSBRIEF 1 -Seizoen 2017

Dirkinbasis
Hydrangea paniculata 'Early Sensation' winterzicht closeup
Hydrangea macrophylla 'Ayesha' winter
Ajisaituinvijverwinterbevroren
HydrangeapaniculataFraiseMelbabloeirozevn
HydrangeapaniculataWhiteDiamondsflower
BolhortensiaRedBeauty
Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn
Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn
Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn
Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn
Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn
Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn
Serrewintersfeer
Reedsverpotplantgoed
WEB