Hydrangeaborderkwekerijsterken

Hortensia nieuwsbrief februari 2024

 

Nieuwsbrief 2 februari , 2024 : start van een nieuw seizoen !!

Vanaf dit weekend zijn we opnieuw open op Zaterdag -Zondag en Dinsdag van 09u tot 18u en dit tot eind november 2024.

Activiteiten in februari in de hortensia tuin :

Iedere winter is anders , maar deze herfst en winter waren toch bijzonder nat en al bij al vrij zacht ,de temperaturen blijven overdag en 's nachts positief en hoger dan het langdurig jaargemiddelde en dit heeft zijn gevolgen voor tal van planten (en dieren). Tal van hortensia's in de tuin beginnen nu uit te lopen en het eerste bladgroen verschijnt aan de knoppen. Over te lage grondwaterstand hebben we alvast geen klagen meer.

Nog steeds ideale plant tijd (planten, verplanten ) - grond is lekker warm, vochtig en makkelijk te bewerken.

Bij de aanplant (of verplanten) van hortensia’s heb je tevens de gelegenheid om je bodem structureel te verbeteren . Opgelet niet iedere Hydrangea heeft zure grond nodig, enkel de macrophylla en serrata hebben baat bij een lichtzure grond Ph - 5- 6,5. Bovendien zijn tal van zure gronden die men te koop aanbiedt veel te arm voor hortensia, voeg er daarom steeds een 20% goed verteerde compost aan toe ! Pluimhortensia, eikenbladhortensia, klimhortensia , arborescens en zelfs aspera doen het ook goed in neutrale grond tot licht kalkrijk (max 7,5 ).

Indien er bij het verplanten van oudere exemplaren flink wat wortels sneuvelden , dan moet je ook de twijgen serieus insnoeien , terzelfdertijd is dit de ideale gelegenheid om je plant eens grondig te verjongen , snoei gerust je oudste, grijzige , dikke twijgen met vaak reeds een afbladerende bast tot kort tegen de grond in , er zullen dan heel wat nieuwe twijgen uit de grond verschijnen.

Bij hortensia’s die de voorbije zomers erg te lijden hadden onder de droogte kan je rond de planten een 3 tot 4 gaten boren (met grondboor) tot 40/50cm diepte, in elk gat doe je een 50gr terracottem, dan weerom de aarde er bovenop. Na enkele maanden tijd , zal je hortensia zich met zijn wortels rond deze gaten vestigen , gezien daar meestal nog vocht te vinden zal zijn en zal je op termijn minder vaak water moeten geven.

Snoeien

De weersomstandigheden in acht nemend kan naar eind februari toe, een begin gemaakt worden met het snoeien van de Hydrangea paniculata en Hydrangea arborescens . Beide zijn goed winterhard en bloeien op het nieuwe hout. Je mag daar uiteraard ook nog een maand mee wachten , maar als het teveel kriebelt , go for it !

Jonge planten snoei je best iets dieper dan oudere , zodanig dat ze van onderaan af bossig worden . Snoei ze 2 of 3 paar ogen boven waar ze de vorige keer gesnoeid werden , snoei niet te dicht bij het oog, maar zo ver mogelijk er van af (net onder volgend oog). Door te snoeien krijg je dubbel zoveel bloemen ( iedere tak vertakt zich in min. 2 takken ).

Hoe dieper men snoeit hoe groter de bloemen worden , interessant om weten maar...hou ook rekening met het juiste evenwicht tussen stevigheid van de takken en grootte van de bloem. Cultivars die bijzonder stevig en krachtig nieuw hout ontwikkelen ( Limelight, Phantom, Silver Dollar, Wim’s Red, Great Star , Pinky Winky ..) mag je best wat dieper insnoeien zonder gevaar op omvallen van de takken onder het gewicht van de grotere bloemen . Bij anderen zoals bv. ‘Vanille Fraise’ hou je best de kerk in het midden en snoei je niet té diep in. Zeer vroeg bloeiende paniculata (Early Sensation, Wim'sRed, Dharuma..) snoei je beter reeds in de herfst.

Even zo bij Annabelle & Strong Annabelle – wens je reusachtige bloemen snoei dan vrij diep in maar zorg tevens voor steunmaatregelen (bv. tuindraad waar je ze door laat groeien) , wie geen extra steun voorziet kan beter matig terugsnoeien , bv. tot kniehoogte , de bloemen zullen dan nog groot genoeg zijn en de stengels toch wat steviger.

Bij macrophylla en serrata wacht je best tot april om de oude bloemen weg te snoeien , deze vormen in de lente immers een natuurlijke bescherming tegen nachtvorst. Eens april kan je deze klus klaren. Opgelet deze bloeien bijna allen op het hout van jaar voordien, dwz snoei dus enkel de oude bloem weg.

Verjongingsnoei

Je mag bij je oude ( meer dan 5/6 jaar )macrophylla en serrata hortensia’s één derde van de (oudste) takken tot de grond terugsnoeien, daardoor bevorder je de groei van nieuwe grondscheuten en hou je de plant vitaal.

Meer over snoeien van hortensia's - lees hier

Zeldzame , niet commerciële variëteiten voor de liefhebber / verzamelaar.

In onze huidige leefwereld is NIEUW het motto , ieder jaar worden tientallen nieuwe variëteiten aangeboden , maar nieuw is helaas niet altijd synoniem voor betere tuinplanten. Vaak zijn het hortensia’s met magische bloemen maar laat de tuinwaardigheid veel te wensen over , het zijn cultivars voor floristen en snijbloementeelt. Toch zijn er enkele nieuwe cultivars die echt een méérwaarde betekenen, bij de paniculata is dit o.a : 'Skyfall' , 'Framboisine' , 'Confetti', 'Pinkachu'...

De laatste honderd jaar werden ook vele mooie variëteiten ontwikkelt die niet meer in het commerciële circuit ( tuincentra, bloemenwinkels..) aangeboden worden, omdat de groothandel ze niet meer kweekt..en toch zitten daar echte juweeltjes tussen en vele van onze favorieten.

We proberen steeds een mooi aanbod van deze toch wel bijzondere hortensia’s te bieden, zij het meestal in kleine hoeveelheden .

Bijzondere macrophylla hortensia's :

'Alaska' : prachtige zachtpastelkleurig bloeiende boerenhortensia , die het zeer goed in de halfschaduw doet. (Staat bij ons in de tuin tussen 13u en 16u30 in volle zon en houdt het ook goed uit .

'Madame Faustin Travoullion' : een absolute aanrader, met een zee van perfecte middelgrote bolvormige mariablauwe of zachtroze bloemen (in neutrale grond), die heerlijk groenig verkleuren in de herfst - interessant voor herfstboeket !!

'Merveille sanguine' = brunette : voor de fijnproever, interessant rood blad en op een zonnige positie kleuren de rode, ronde bloemhoofden echt diep bordeaux rood, ook goed voor bloemschikken 

'Princesse Diana' : prachtige boerenhortensia, met opvallende dieproze , bijna fuchsiakleurige bloemhoofden.

'Venedig' : een zeer mooie , veel te weinig toegepaste compacte boerenhortensia uit de City serie , bloeit van eind juni tot november, verkleurt zeer mooi in de herfst en houdt zijn herfstkleur soms tot in december !! De bloemkleur is dieppaars of intens roze(rood).

Mooie lacecaps (vlakschermige bloemen )

'Beauté Vendomoise' :Echte vintage hortensia , deze beauté was bijna verloren voor het nageslacht, maar nu weerom verkrijgbaar. Bloeit met grote (soms meer dan 30cm) vlakke bloemschermen in het zuiverste pastel. De jonge bloemen vertonen zwavelgele-rozige tinten (of blauwig in zure grond en aluin) en zijn licht geurend. Stevige groeier, dus voldoende plaats voorzien, liefst in halfschaduw (5-6u zon max)

'Dart's Songbird' : compacte macrophylla, met middelgrote zacht pastelkleurige schermvormige bloemen, ideaal voor de kleinere tuin.

'Klaveren' : prachtige hybride , kruising serrata x macrophylla , middelgroot, mits aanplant in zure grond en nodige aluin-gift kan je prachtige effecten bekomen zoals bv. violetroze buiten bloempjes en blauwe fertiele binnenbloemen. 

'Nadeshiko Gaku' : beschikt niet alleen over mooie vlakke bloemschermen met sterk gekartelde randbloemen, maar tevens bij zondere lange opvallende, elliptische bladvorm.

'Sumida no Hanabi' :bijzondere macrophylla (hybride ?), betekent letterlijk vuurwerk over de Sumida rivier, wordt in de handel onder tal van commerciële namen aangeboden : o.a ‘Shooting Stars’ , ‘Fireworks’ , ‘Feu d’artifice’ enz... Deze middelgrote hydrangea bloeit met grote , wat afstaande , witte vlakke bloemschermen. De randbloempjes zijn wit en dubbel, de fertiele binnenbloempjes hebben een witroze of witblauwe schijn afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem en de aanwezigheid van ijzer en aluminium.

'Veitchii' :deze hybride (macrophylla x serrata) werd in 1881 door plantenjager Charles Maries uit Japan meegebracht voor de bekende kwekerij Veitch in UK. Het is een grote, heester met open groei en prachtige elegante vlakke bloemschermen, met grote gaafrandige steriele witte lokbloemen en kleine fertiele ( roze/ blauw) binnenbloempjes. Hij doet het ook in diepere schaduw (onder bomen) nog vrij behoorlijk en heeft ook in de herfst een mooie groenige uitbloei !

Openingsuren - dagen.

U bent opnieuw van harte welkom op de kwekerij op dinsdag , zaterdag en zondag – op donderdag zijn we steeds gesloten. Andere dagen langskomen kan mits voorafgaandelijke afspraak. Onze openingsuren zijn nog steeds van 9u tot 18u.

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

paniculata

anomala petiolaris

sargentiana

serrata

Hydrangea soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea integrifolia

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem)

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata

Hydrangea -index -fotogalerij

HydrarborescensAnnabellegroepsbeplanting
HydrangeapaniculataPhantomglobalpicaugustVNN2
HydrangeapaniculataWimsRedredcolour
HydrangeapaniculataFraiseMelbabloeirozevn

H.paniculata 'Wim's Red'

Hydrangea paniculata 'Fraise Melba'

Hydrangea macrophylla 'Adria' closeupbloemlocHydrangeum
HydrangeapaniculataFramboisine
hymh213HydrangeaPrincessDianaFlower3
HydrangeaserrataOdorikodetailvn
item9
item13
veitchii3
HydrangeamacrophyllaMadameFaustinTravoullionhabitus
SkyfallFrenne
Hydrangeaserrrataklaverenjuli4
item12
Hydrangea_ macrophylla_'Beaute_Vendomoise'_large _flower_closeup_vnn
PressreleasePlantoftheYear2018RHSChelseaNL
HydrangeamacrophyllaEisvogelbloemcloseup
macrophylla 'Amethyst' Detail bloem15sept
HydrangeamacrophyllaDartsSongbirdopenenfertielebloemvnnn
HydrangeamacrophyllaNadeshikoGaku3
HydrangeaserrataMiraivnn
Hydrangea_macrophylla_'Cassiopee'_closeup_vnn_tuin_Dirk Staels
HydrangeamacrophyllaMerveilleSanguine
HydrangeaserrataKiyosumirodeuitbloeivnn2

Hydr. panaculata 'Framboisine'

Hydrangea 'Princess Diana'

Hydr. mac.' Madame Faustin Travoullion'

Hydrangea 'Veitchii'

Hydr. serrata 'Odoriko Amacha'

Hydr. paniculata 'Skyfall'

Hydr. serrata 'Kiyosumi sawa'

Hydrangea macrophylla 'Merveille Sanguine'

Hydrangea 'Nadeshiko Gaku'

Hydrangea 'Mirai'

Hydrangea 'Etoile Violette' syn. 'Shamrock'

Hydrangea 'Runaway Bride' snowwhite

Hydrangea macrophylla 'Eisvogel'

Hydrangea macrophylla 'Dart's Songbird'

Hydrangea macrophylla 'Klaveren'

Hydrangea macrophylla 'Beauté Vendomoise'

Hydrangea macrophylla 'Venedig'

Hydrangea macrophylla 'Alaska'

DirkfotoshootUK

Hydrangea pan. Phantom

Hydrangea Strong Annabelle

hymh213HydrangeaPrincessDianaCloseupflower

Hydrangea macrophylla 'Princess Diana'

HydrangeamacrophyllaGertrudGlahnlilarozevioletblauwebloembollen2

Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn'

HydrangeaquercifoliaSnowflakebloeiwijze

Hydrangea quercifolia 'Snowflake'

WEB